Additional Dining Rooms to the North of the Dining Facility

21 May 2015
Anandi Salinas
65222
0

Vuggy crystalline limestone, trachyte, basalt fieldstones, ca. 4.5 x 4.5 m; 2nd century B.C.
Trachyte, basalt fieldstones, cement, ca. 9.60 m x 9.60 m; late 1st – 2nd century A.D.


In the late Hellenistic period a small square room (O) was attached to the northern end of the central dining complex.  Its off-center threshold indicates its function.  The surviving floor was composed of roughly cut tessarae set in cement.

Yet another larger square room (P), measuring approximately 9.60 m on each side, was added to the north side of the small chamber during the Roman expansion of the Sanctuary, using mortar to bind fieldstone masonry.  It may replace an earlier chamber.  Based on its shape and location, it most likely served as an additional dining room.

 

Selected Bibliography:

Lehmann, K. 1998. Samothrace: A Guide to the Excavations and the Museum. 6th ed., rev. J.R. McCredie. Thessaloniki, pp. 114-116.

McCredie, J.R.  1979.  “Samothrace: Supplementary Investigations, 1968-1977,” Hesperia 48, pp. 21-  22.